Důležitost kontaktů a stránky “O webu”16.October

Téměř každý den narážím na nové zajímavé projekty. Nemusí to být nutně vlastní blogy, často se jedná pouze o projekt hostovaný na nějaké blgoovací platformě nabízené zadarmo (lide.cz, bloguj.cz a další). A stejně často vidím tu samou chybu, pořád a pořád dokola: autoři blogu zapomínají přidat na takový projekt kontaktní informace, cíle projektu a pár slov o autorovi.

Přestože to tak možná nevypadá, takováto “About” stránka je velice důležitým elementem vašeho projektu. Pokud se dostanete do fáze, kdy je váš web slušně navštěvován, určitě se najde někdo, kdo vás bude chtít kontaktovat, nebo se na něco zeptat. Pokud žádnou stránku o sobě a o svých stránkách nemáte, o tuto možnost prostě přijdete. A když dodám, že spousta majitelů blogů již našlo díky svým projektům nové partnery, přátele nebo třeba i nové zaměstnání, není nad čím váhat.

I úspěšný blog má v horním menu odkaz “O webu”, který supluje přesně tuto funkci. Nezabíhám sice příliš do detailů, ale základní informace na této stránce nalezenete. Co by tedy taková informační záložka, viditelná z každé stránky vašeho blogu měla obsahovat?

1. pár osobních informací - kdo jste, co jste vystudoval, kolik vám je zhruba let

2. vaše zkušenosti - v čem se vyznáte, čeho jste již dosáhli, od kdy se problematice věnujete

3. cíl stránek - každý projekt by měl vzniknout za nějakým účelem, který byste zde měli popsat. Je také vhodné přidat nějaký cíl, kam chcete váš web dotáhnout a čeho chcete dosáhnout - ať už v počtu návštěvníků nebo množství vydělaných peněz.

4. kontakt - bez pochyby nejdůležitější část, měla by obsahovat přinejmenším email, hodí se přidat i kontakt pro instatn messaging (ICQ), nebo třeba uživatelské jméno pro skype.

U nás tomu tak pravděpodobně moc není, protože česká nátura nemá zrovna ráda prozrazovat na sebe nějaké osobní informace, natožpak zveřejňovat fotky či se příliš chlubit, ale v zahraničí je to zcela běžné. Tato osobní strána pak slouží jako určité spojení mezi autorem webu a čtenářem, který se pak cítí jaksi pohodlněji a ví, s kým má tu čest. Znovu ale dodávám, že se to nesmí přehánět, stačí krátké a stručné informace - nikoho totiž nezajímá, že máte doma 3 pejsky a dvoumetrové akvárium s malým žralokem…

Příbuzné články:

4 komentářů

  1. Svojí stránku (o webu) jsem si vytvořil poměrně dávno, ale teď mě napadá, jestli tam opravdu ta fotka autora chybí či nikoliv? Sám jí tam nemáš, přesto se o ní zmiňuješ

  2. jak jsem napsal, prispiva to k pocitu familiernosti mezi navstevnikem a autorem, ale v ceskych internetovych vodach to neni zrovna zvykem. moji fotku kazdopadne mam na game blogu, jestli po ni opravdu touzis ;)

  3. Právě, že to má smysl až když máš hodně návštevníků takže jsem ji zatím taky zrušil. Rád bych poukázal na jeden příklad http://www.happiness-project.com/about.html píše o sobě “negativa” a fakt to zabírá prokoukl jsem to až tak za minutu :) možna už to trochu změnila je to už dýl co jsem to četl…

  4. Je hezké, jak je u nás zvykem poučovat a mít bordel (pardon) před vlastním prahem. Těch překlepů v textu… tohle má působit seriózně?

  5.  

Přidejte váš komentář