Kdy je ten správný čas na přidání reklamy?14.October

Mnoho začínajících blogerů se často trápí otázkou, kdy je ten správný čas pro nasazení reklamních bannerů na jejich stránky. Zatímco u nás to není až tak ožehavé téma, v zahraničí se můžete stát internetovou hvězdou docela snadno a nečekaně, a tak se nad tímto problémem vyplatí trošku zauvažovat. Existují v zásadě dva přístupy – nasazení reklam hned od začátku vašich stránek, nebo jejich pozdější přidání v momentě, kdy už blog dosáhl slušné návštěvnosti a vytvořil kolem sebe komunitu stálých návštěvníků.

Reklama po česku – co nejvíc a nejdřív

Převažující přístup majitelů webů u nás v ČR je metoda první, kdy se reklama objevuje hned od počátku webu. Já osobně se k tomuto přístupu také kloním, má to ale několik háčků. Nasazení reklamy by mělo proběhnout až v momentě, kdy máte na vašich stránkách určité množství obsahu a článků. Není nic otravnějšího než čerstvý blog s jedním příspěvkem ve stylu “Tak jsem to konečně rozjel, čekejte nečekané” a třemi megabannery kolem dokola. Takovýto příspěvek je ve většině případů i příspěvkem posledním a pozitivní ohlasy u čtenářů zaručeně nevzbudíte.

Když ale na web nejdříve přidáte tři zajímavé a relativně obsáhlé články a budete se držet pravidelných aktualizací, určitá forma reklamy je více než přijatelná a může být i vhodným doplňkem obsahu (třeba v případě kontextuálních textových odkazů). Přidání reklamy hned od startu vám také usnadní život v tom smyslu, že nebudete muset později měnit design a implementovat ony reklamní bloky.

Nejdřív traffic, pak peníze

Druhý přístup je méně obvyklý, mnoho převážně zahraničních blogerů ho ale stále používá. Taktika přidání reklamy v okamžiku, kdy se vaše stránky stanou populárními je mnohem více logická: dokavaď nemáte nějaké ty stovky čtenářů, výdělky z reklamy jsou víceméně nulové a tak není důvod čtenáře zbytečně zatěžovat. Těžko vás také bude kontaktovat nějaký inzerent, když uvidí, že váš blog se dosud nedostal přes pár IP za den a komentáře u příspěvků zejí prázdnotou.

Mnoho webmasterů se také obává toho, že příliš mnoho reklamy jim odradí návštěvníky. Tento mýtus byl již mnohokrát překonán a nejznámější světové blogy jsou toho důkazem – schválně si spočítejte, kolik reklam najdete třeba na webu TMZ.com, což je americký blog o celebritách. Když máte dostatek kvalitního obsahu, pravidelné aktualizace a pořádnou uživatelskou základnu, nějaká ta reklama navíc prostě nikoho nezabije. Samozřejmě se nesmí jednat o nějak extrémně otravné rozbalovací flashové hříčky přes celou stránku nebo 5 popup oken, ale vhodně implementované a kontextově odpovídající reklamy.

Příbuzné články:

  • Žádné příbuzné články

6 komentářů

  1. Mohou být i extrémní reklamy či vyskakující okna. Záleží kolik je inzerent schopen investovat.

  2. Tady ale nejde o to kolik je inzerent schopen investovat, najit si nejakou reklamni sit s popup reklamou neni problem, ale takove zobrazeni uz temer urcite odradi nejake ty navstevniky…

  3. Hello.This post was extremely fascinating, particularly because I was browsing for thoughts on this matter last Friday.

  4. flat stomach diet

  5. Thank you so much for this excellent blog post , this is the type of factor that keeps myself going throught the day.

  6. I like this blog layout ! How was it made!? It’s so good.

  7.  

Přidejte váš komentář