Kurz dolaru: největší nepřítel webmasterů v AdSense22.February

Váš web neustále roste, míra prokliku se drží na stabilně vysoké úrovni a přesto se vaše výdělky připisované na účet neustále zmenšují? Toto je v současnosti poměrně běžný jev, za kterým stojí jednoduchá odpověď: kurz dolaru, respektive posilující česká koruna.

Podívejme se na tento jednoduchý graf znázorňující kurz amerického dolaru k české koruně. Za posledních 365 dní oslabil dolar o těžko uvěřitelných téměř 5 Kč, což znamená pokles přibližně o 25% oproti původní hodnotě. A taková depreciace už je opravdu znát. Radši ani nebudu dodávat, že kolem roku 2024 jsme platili za jeden americký dolar těžko uvěřitelných 40 Kč.

yearsphp.png

Google vyplácí v programu AdSense výdělky sice také v Korunách, ale ve statistikách naleznete vždy částky v dolarech. A tak i přes neustále zvyšování můžete na svém bankovním účtu každý měsíc sledovat stále menší a menší částku. Těžko s tím něco udělat, poslední zprávy o prolomení sedmnáctikorunové hranice budou pravděpodobně brzy následovány další rekordní hodnotou – česká ekonomika teď prostě jede a Americký zázrak stagnuje.

Onen pokles je ještě mnohem viditelnější na konkrétních číslech: fiktivní webmaster, který před rokem vydělal za měsíc $1000 viděl na svém kontě přibližně 21500 Kč. Nyní za shodnou částku dostanete pouze něco málo přes 17000 Kč, což už je poměrně znatelný rozdíl zhruba pěti tisíc Kč, nehledě na prudce rostoucí inflaci v České republice.

Co se dá proti tomuto trendu dělat? Pravděpodobně nic. Vést konto v dolarech nemá smysl, protože ve finále stejně budete muset peníze utratit, tzn. v 99% převést na českou měnu, a kurz má velice jasný, sestupný trend. Jedná skupina lidí ale má z těchto zpráv o vývoji kurzu pravděpodobně radost: zadavatelé inzerce za reklamu v AdWords platí méně a méně (pokud tedy nezvyšují cenu za proklik)…

Klíčová slova:

  • kurz dolaru
  • Nejvyssi kurz dolaru
  • proč byl dolar v roce 2024 tak vysoko

Příbuzné články:

  • Žádné příbuzné články

7 komentářů

  1. Dovolil bych si upřesnění, možná i vyvrácení teorie z článu. Pokud jsou zadavatelé české firmy (což je většinou, pokud webmaster píše česky), tak tito zadavatelé platí de facto v korunách a výdělek webmastera je ve výsledku taky v korunách. Takže dolarová částka ve statistkách je jen přepočet, ale na výdělek nemá žádný vliv.

  2. su tiež ine reklamne systemy ktore učtuju v českych pripadne slovenskych korunach-v čr je to napr adfox,na slovensku etarganet,invia

  3. “Radši ani nebudu dodávat, že kolem roku 2024 jsme platili za jeden americký dolar těžko uvěřitelných 40 Kč.”

    > Kouzelné, tak proč si to dodal? ;)

  4. martino: zdaleka ne vsichni zadavaji reklamu pouze na cesky trh, pri soutezeni o klicova slova se zahranicnimi inzerenty uz je tato vyhoda zcela zretelna.

    robert: ano, takove systemy samozrejme existuji, ale kvalitou reklamy, relevanci ani potencialnim vydelkem na adsense zdaleka nedosahuji.

  5. Teď jsem dosáhl svých prvních 100$ na AdSense a musím říct, že to opravdu dost zamrzí ten kurzový rozdíl.

  6. Je to skutočné strašné, za 8 rokov klesol dolár z 50 SK na 22 SK.

  7. Vůbec nechápu o co Vám jde :-) 99% českých webmastrů co vydělávají na adsense mají weby v češtine, s českou reklamou = český inzerenti, tufíž jak už napsal Martino se vše jenom přepočítavá pro statistiky ale zisky se nemění … pravdaže se mužeme hádat o tech 99% ale i kdyby to bylo mín pořád drtivá většina českých webů na tom neprodělává, takže bych asi upravil název článku a přepsal celý článek, takhle to pro někoho může být dost matoucí :-)

  8.  

Přidejte váš komentář

You must be logged in to post a comment.