Pravidla programu Google AdSense17.December

Jak jsem psal v předchozím článku, s AdSense si není radno příliš zahrávat. Riziko ztráty účtu není úplně malé a těžko se s tím něco dělá. Abyste o váš účet nepřišli, přečtěte si velice dobře Pravidla programu, uveřejněné na webu AdSense. K dispozici jsou samozřejmé také smluvní podmínky, které jsou ale již poněkud delší a hlavně v angličtině, jejich nastudováním ale také rozhodně neprohloupíte.

Co se týče možnosti přenášet účet, je to výslovně zakázáno, každý uživatel by tak měl mít svůj účet.

Účty AdSense jsou nepřenositelné, nepřevoditelné a neprodejné, ani ve spojení s prodejem vašich stránek ani za jiných okolností. Když se například změní vlastnictví nebo manažment stránek, předchozí majitel nebo manažer musí svůj účet AdSense pro tyto stránky uzavřít a nový majitel nebo manažer může požádat o nový účet AdSense na svoje vlastní jméno.

Důležitá je část o umístění reklam na vašem webu. Při nedodržení těchto podmínek budete velice brzy kontaktování Googlem – v lepším případě s žádostí o nápravu, v tom horším vám rovnou zablokují celou doménu / adresu pro zobrazování reklam, při těžkém porušení pravidel pak můžete přijít rovnou o celý účet.

Pozor si musíte dát hlavně na počty reklamních bloků – dovoleny jsou celkem tři na stránky, plus dvě pole pro vyhledávání. Vedle toho si můžete na web dát ještě 1 “link unit”, tedy proužek odkazů a 1 tlačítko doporučení (odkazuje na registraci do AdSense).

  • Žádná reklama Google nesmí být umístěna na stránce bez obsahu.
  • Žádné reklamy Google ani vyhledávací pole Google nesmějí být zobrazeny na parkovacích stránkách domén, na vyskakovacích pop-up nebo pop-under oknech ani v žádné emailové zprávě.
  • Žádná reklama Google nesmí být umístěna na stránkách vytvořených pouze za účelem zobrazování reklam, ať už je obsah stránky relevantní či nikoliv.
  • Prvky stránky nesmějí zakrývat žádnou část reklam a barvy reklamy musejí být nastaveny tak, aby byly všechny části reklamy, včetně textu a URL, viditelné.
  • Kliknutí na reklamy Google nesmějí vést k otevření nového okna webového prohlížeče.

Pozor si dejte hlavně na umístění stránek bez obsahu – v zahraničí celkem běžná praxe vytvářet speciální stránky zobrazují víceméně pouze reklamu je sice trestána celkem mírně, nemá cenu ale zbytečně riskovat. O takzvaných Made For Adsense (MFA) webech určitě ještě něco napíši.

Problémy mohou nastat i v případě zobrazování více reklam na jednom webu – spolu s AdSense nesmíte zobrazovat žádné iné kontextuální produkty. Pokud tedy používáte například oblíbený český reklamní systém AdFox, s implementací AdSense byste museli všechny tyto reklamní bloky odstranit.

Nedovolujeme umístit reklamy Google nebo vyhledávací pole přistupující k vyhledávacím službám Google na webových stránkách, které také obsahují prvky, které by se daly považovat za konkurenční reklamy nebo konkurenční služby. V to spadají reklamy na celých vašich stránkách (na celém website), které vypadají jako reklamy Google nebo se zdají být nějak s Google asociované. Pokud jste si zvolili příjímání reklam Google cílených na obsah, počítají se pod konkurenční reklamy všechny ostatní na obsah cílené reklamy.

Asi nejrychlejší cestou, jak přijít o váš učet v AdSense, je klikání na vlastní reklamy. Nemusí se jednat o desítky nebo stovky prokliků, stačí se párkrát ukliknout a už k vám může od Googlu putovat váš poslední email. Tohoto jednání se tak rozhodně vyvarujte!

Každá metoda, která uměle generuje prokliky nebo zobrazení, je přísně zakázána. Mezi tyto zakázané metody patří (mimo jiné): opakované ruční klikání nebo zobrazení, stimuly na klikání nebo generování zobrazení, použití robotů, automatizovaných klikacích a zobrazení generujících nástroj, služby jiných třetích stran (third-party services), generujících kliknutí nebo zobrazení (např. paid-to-click, paid-to-surf, autosurf a také programy na výměnu kliknutí tzv. click-exchange programs) nebo jiného nekalého softwaru. Pamatujte prosím, že klikání na své vlastní reklamy, ať už z jakýchkoli důvodů, je zakázané, protože vede k možnému zvýšení inzerentových nákladů.

Co se týče obecných kvalit vašeho webu, musí se jednat o legální obsah v souladu s evropskými a americkými zákony. Nesmíte tak propagovat například ani pivo, tabák, léky na předpis, zbraně, nože, repliky známých značek a další. Web také musí mít nějaký rozumný vlastní obsah – nepočítejte s tím, že vám Google schválí vaši žádost, když zadáte URL weblogu, na kterém jsou akorát stovky ukradených textů nebo obrázků (a že jich je u nás opravdu dost). O pornografii, gamblingu, warezu a dalších nelegálnostech už ani nemluvím.

Pravidla AdSense se mohou zdát pro někoho přiliš tvrdá, ale pouze důkladností a pečlivou kontrolou obsahu může Google zaručit kvalitní reklamní prostředí pro inzerenty. Neriskujte proto zbytečně ztrátu účtu nějakými pochybými aktivitami, v případě nejasností se ptejte, a výdělky z AdSense vám za to budou bohatou odměnou…

Klíčová slova:

  • ad sense pravidla
  • adsense pravidla
  • blog pravidla

Příbuzné články:

  • Žádné příbuzné články

2 komentářů

  1. No neklikal jsem na reklamy i tak mi přišel e-mail, že google zaznamenal nečestné / podvodné jednání. Jak mohu zabránit někomu v internetové kavárně, aby 150x kliknul na stejný banner?? Nijak. Když se ukliknu ?? Ok 4x za půl roku?? Volim ústup…. než budu dlužit za penále více, než mam na účtu ….. good bye adsense. Těch 30$ nějak oželím…

  2. To Chosse: Tak si vloz skript, že na tvem pocitaci to pojede v testovacim modu a uz se nestane, ze si omylem (ci schvalne) kliknes na svou reklamu.
    I na kontrolu zda nekdo neklika 150 krat na tvou reklamu existuje, zaznamena to jeho adresu a tu pak staci poslat googlu at vi ze to myslis cestne.

  3.  

Přidejte váš komentář

You must be logged in to post a comment.