Prohlédněte si všechny reklamy AdSense na vašem webu25.January

Pokud na svém webu nebo blogu používáte AdSense, je dost dobře možné že se vám stále zobrazují ty stejné reklamy. Zvláště pokud nepřidáváte nový obsah, je téměř jisté že se zde nic měnit nebude. Pokud vás ale zajímá, které reklamy vidí ostatní návštěvníci, mám zde několik tipů.

AdSense totiž vybírá z dostupných reklam nejenom podle nejvyšší možné částky za proklik, ale také hlavně podle lokace návštěvníka. U nás zatím detailnější cílení nemá větší smysl, ale například v Americe je možné zacílit reklamy na konkrétní stát, město i určitou čtvrť. Inzerenti tak mohou snadno dosáhnout detailního zacílení na potenciální zákazníky - pokud máte obchod s květinami v Dallasu, nemá cenu zobrazovat tuto reklamu někomu kdo právě teď sedí kdesi ve Washingtonu.

Pro zobrazování reklam na vašich stránek jsem vybral 3 různé nástroje. Každý funguje trošku jinak a každý přináší mírně odlišné výsledky, takže je pouze na vás který se vám bude nejvíce zamlouvat.

1. AdSense Preview Tool

Oficiální rozšíření přímo od Googlu, které se instaluje jako plugin do Internet Exploreru. To je jeho asi největší slabina, v ostatních prohlížečích ho nemůžete použít. Po nainstalování pluginu můžete snadno pomocí několika kliků v novém okně zobrazit potenciální reklamy na dané stránce, včetně možnosti geografického zacílení na jinou oblast, než ve které se právě nacházíte. Je tedy celkem logické že americký návštěvník na českém webu uvidí anglicky psané reklamy.

Co je na AdSense Preview Tool sympatické je fakt, že za prokliky zobrazené v rámci tohoto nástroje nikdo nedostává zaplaceno, a tak můžete volně klikat jak se vám zachce a vyzkoušet tak na jaké stránky reklamy směřují. Jedná se ale pouze o reklamy zobrazené v novém okně Preview Tool. Více informací o tomto nástroji včetně instalace lze nalézt zde.

2. AdSense Sandbox

Populární nástroj od tvůrců jednoho z nejaktivnějších internetových for Digitalpoint. Prostým zadáním adresy nějakého webu se vám zobrazí až 20 ukázkových reklam, v závislosti na vaší aktuální geografické pozici. Funguje samozřejmě i u webů, které AdSense vůbec nepoužívají.

Použití tohoto nástroje se může hodit například při tvorbě nového weblogu. Pokud potřebujete zjistit, jestli je na vaši stránku dostatečné množství kontextově příbuzných reklam, není nic jednoduššího než před ostrým startem stránek pomocí Sandboxu všechno vyzkoušet. Na stejné stránce naleznete také nástroj pro generování grafů vašich výdělků, zobrazení a prokliků, o kterém jsem psal již dříve.

3. Ad Comparison Tool

Poslední stránka nabízí podobné možnosti jako dva předchozí nástroje, je ale o něco přehlednější a má více nastavení. V jednom formuláři si snadno můžete vybrat barevnou paletu, formát a hlavně lokaci návštěvníka. Následně vám bude vygenerována stránka s ukázkou všech dostupných bannerů. Česká republika jako země chybí, ponecháním volby na “Auto” ale snadno docílíte zobrazení českých reklam.

Zajímavostí tohoto nástroje je možnost porovnání reklam AdSense spolu s výsledky dalších partnerských programů a to Yahoo Publisher Network (YPN) a Chitika. Tyto služby ale nemají pro českého uživatele větší význam, ať už kvůli nemožnosti registrace (YPN) nebo zobrazování pouze anglických reklam (Chitika). Tento nástroj lze nainstalovat i v mírně upravené podobě jako plugin do Firefoxu.

Příbuzné články:

Žádné komentáře

Přidejte váš komentář